In de 27MC-band wordt over het algemeen gesproken over kanalen in plaats van frequenties. In Nederland zijn er 40 kanalen beschikbaar voor legaal gebruik. Veel moderne radio’s laten zowel frequentie als kanaalnummer zien. En zijn daardoor geschikt voor het lokale babbeltje en het Dxen.

Geschiedenis

De 27MC-band kwam in zwang onder Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De “bakkies” werden gebruikt voor onderlinge communicatie en doorbraken hiermee de sleur van de lange geestdodende ritten, maar ook kon men elkaar bij pech hulp bieden. Deze truckers gebruikten AM als modulatie, wat er voor zorgde dat er geen enorme ruis aanwezig was zoals nu nog steeds goed merkbaar op FM modualitie. In Nederland werd er in begin jaren 70 ook gebruikt gemaakt van de AM en dit was illegaal. Maar wij lopen altijd een stuk achter in dit land dus dat is niet raar.

Machtiging

In de lente 1975 werden er actiegroepen opgezet voor vrijer radioverkeer: Stichting Antennevrij en Vereniging de 27MC die nota bene met hun strijdlied de tiplijsten van de landelijke hitlijsten behaalden. Al eerder was er ook de landelijke vereniging van 27MC-ers, de VRA-NCBHC, wat stond voor Vereniging van Radio-Amateurs, Nederlandse CitizensBand Hobby Club. Deze vereniging heeft zich met name ook direct tot de politiek gewend. Pas op 3 maart 1980 kwam er verandering en werd in Nederland het gebruik van de CB-band toegestaan. Er mocht met 0,5 watt, FM-gemoduleerd, op 22 kanalen gewerkt worden, mits men in het bezit was van een vergunning op grond van de Telegraaf-en Telefoonwet 1904 (vervallen: thans Telecommunicatiewet). Dit betrof de zogenaamde MARC-vergunning. En deze machtiging koste 35 guldens per jaar. En de Nederlandse staat heeft er goed geld aan verdiend.

Heden

Tegenwoordig is de 27mc nog steeds in trek bij chauffeurs en diens werkgevers. Want het is gratis communiceren tussen de collega’s en de mannen op de bouwplaats. En ook in veel steden komt langzaam aan de hobby weer op gang. Veel zijn er overgestapt naar de zendamateur banden maar verlangen stiekem terug naar dat gezellige bandje met het “normale volk”. Op de amateur banden wordt het ook stiller want ook daar verdwijnen de echte amateurs die met van alles en nog wat experimenteerde .

Nieuw

De nieuwe lichting koopt een setje, een antenne en maakt een verbinding op de 2 meterband of 70cm. Of gebruiken de digitale snelweg om een verbinding te maken. DMR en C4FM worden veelal aan elkaar geknoopt over het internet. Servers worden gelinkt aan elkaar en op deze manier word er dan gecommuniceerd. Op de 27mc worden ze stopcontact amateur genoemd. Heeft dit nog iets te maken met het echte amateur zijn? We vragen ons het af, maar ieder zijn ding al gooien ze op de lange termijn hun eigen glazen in en verdwijnen er straks ook amateur frequenties. De 2 meterband ( 144 t/m 146 MHz ) staat al op de wip omdat de Fransen deze band willen gaan gebruiken voor de luchtvaart.

Velen 27mcers die hun amateur licentie behaalde zijn inmiddels gestopt met de hobby. En we begrijpen dit wel een beetje. Want op de amateur frequenties word er een andere taal gesproken, de taal van techniek en hoe belangrijk het wel niet is dat een weerstandje of condensator niet uit de oude doos komt. Ook de aardappel in de strot is aanwezig en je valt er als oud 27mcer al snel op. :(. Maar gelukkig zijn er ook zendamateurs die normaal doen en niet zo neerbuigend.

Verschuiving

Op de CB band vind er ook een kleine tijdelijke verschuiving plaats. Er zijn er veel die de overstap hebben gemaakt naar de 70cm band. Op de vrije LPD kanalen zijn veel oud stations te horen die op de 27mc band zoveel storing hebben dat ze lokaal geen praatje meer kunnen maken. Sommige clubs promoten zelfs deze nieuwe kanalen en er zijn er velen die de overstap wagen. En natuurlijk begrijpelijk als de watt’s in je aderen stromen en je graag je tokkeltje wilt doen. Alleen is het wel apart dat er op deze frequenties ook zendamateurs aanwezig zijn. Zoveel frequenties en uitwijk mogelijkheden en dan op een burger bandje uitkomen. En we snappen dat wel want diep in hun hart verlangen ze naar dat ouderwetse nergens overgaand gesprek. Zonder regeltjes of verplichtingen….. 🙂

Delen is aardig...