4 watt is zat

Tja 4 watt het lijkt zo weinig, maar is dat ook echt zo. Het vermogen van de export radio’s wordt steeds groter en de koeling steeds efficiënter. Maar om een verbinding te maken met andere landen is power niet de grootste factor.

Nee goeie coax en een mooie antenne dat zijn de belangrijkste factoren om er voor te zorgen dat je de straat uit komt. En de condities doen de rest, want als het bandje openstaat dan werk je de wereld rond met 4 watt of minder. En een groot zendvermogen is echt niet nodig. Geleiding is het magische woord, zonder dit word het helemaal niks. Velen denken dat je veel power nodig hebt op ergens te komen maar in praktijk gaat dit niet altijd op. Zijn er geen condities dan is het onmogelijk om de andere kant van de wereld te horen. Waarom hebben we anders communicatie satellieten nodig?

1 van de dingen die je leert als zendamateur is dat je het vermogen moet aanpassen ten opzichte van het gebruik of de afstand tot je tegenstation. Waarom met 25 watt een repeater gebruiken als deze in je dorp of stad is gelokaliseerd. En je deze prima met 5 watt kunt bereiken.

Het geeft ook een echte kick op met weinig vermogen zover mogelijk te komen. Als je op YouTube zoekt zie je stations die met een CB portofoon leuke verbindingen maken. En dat lijkt ons echt geweldig om mee te maken. Veel vermogen, een dure radio of antenne als er condities zijn zegt het niets. Vergelijk het met vissen, de prijs van de spullen is echt niet bepalend voor de hoeveelheid vis die je vangt. Maar het draait om geduld, kundigheid en op de juiste plaats zijn op het juiste moment. Waarschijnlijk gaan veel vissers en stokers nu sputteren maar het is gewoon zo. Als er 1 radio of antenne de beste zou zijn dat kocht iedereen die. .🤣

Nee het draait om condities, geleiding en licht of donker, want bepaalde signalen worden minder naarmate het donker of lichter word. Zoek het maar eens op het grote interweb. Wanneer je lokaal een babbeltje maakt dan is vermogen belangrijker. Want we praten dan niet over condities maar over direct contact. Maar ook dan is het onzinnig om veel vermogen te gebruiken. De vraag wat is mijn signaaltje iedereen kent hem wel, maar waarom wil iedereen toch de S meter in de hoek krijgen? Is dat ook een kick, of misschien om te laten zien kijk eens even. Nee als ze je ruisvrij horen dan is het goed. En een S signaal zegt niks het is een pure indicatie want de meters zijn niet met elkaar geijkt. En de éne radio kan wat dover zijn als de andere. Het draait om de verstaanbaarheid, niets meer of minder.

Daarom is 4 watt zat om te dxen. Het kan echt geloof ons. Probeer het eens uit en misschien ga je het zelfs wel leuk vinden…

Delen is aardig...