Antenne plaatsen

Een antenne, een raar ding op het dak. Tenminste voor de mensen in de buurt. Maar om je hobby uit te oefenen is het nu eenmaal een must om deze op je dak te zetten.

Waar en hoe je de antenne moet plaatsen ligt aan je woning uiteraard. We dromen allemaal van een mast, vrijstaand in de achtertuin. En voor sommige geluksvogels is het de normaalste zaak van de wereld om een mast van 18 meter of meer in de tuin te hebben staan. Maar in een woonwijk is dat toch lastig en roept z’n mast een behoorlijke weerstand op. Je hebt ook een lichte bouwvergunning nodig om deze te mogen plaatsen. En dan hopen dat de buren geen bezwaar aantekenen. Je kan het ding ook gewoon zo plaatsen maar de kans dat je hem weer weg moet halen is dan erg groot. En er is voor een vrijstaande mast ook een zware fundering nodig.

Er zijn masten in alle soorten en maten, van een driepoot mast tot en met een mast die je kan uitlieren. En dat lieren kan met de hand of zelfs elektrisch. In diverse delen van Nederland staan er mooie masten. En deze masten werden vooral gebruikt voor de tv antenne. Maar staat deze mast nog in je tuin dan heb je geluk. Want de omgeving weet niet beter dan dat de mast er al sinds de jaren 70 staat. Maar sinds de jacht op de 3 meter piraten liggen ook deze masten onder vuur. En wanneer gebruikt voor de 3 meter dienen deze veelal ook te worden verwijderd.

Nee voor de meeste liefhebbers zal het moeten blijven bij een antennepijp aan de gevel of schoorsteen met daarop een verticale antenne. Je boort een paar gaten in de muur beugels eraan en pijp met antenne erop monteren en gaan met die banaan. Ook bevestiging aan de schoorsteen kan natuurlijk ook of met een flinke tegelvoet op je platte dak. Ook zijn er hobbyisten die de pijp door het dak laten steken aan aan de binnenmuur bevestigingen. Gewoon omdat het kan 🙂 . Vroeger had je ook masten die op de nok van het dak stonden d.m.v. tuidraden. Maar dat is tegenwoordig zeldzaam maar nog steeds toepasbaar.

tegelvoet maststeun
schuifmast aan de gevel
met antennebeugels aan de gevel
Muurbeugels
Schoorsteenbeugels

De keuze is reuze en er is voor elke situatie wel een oplossing. Ook voor de bevestiging van de muurbeugels heb je iets nodig wat sterk is en tegen de weersinvloeden kan. Je kan zogenaamde keilbouten gebruiken. Deze worden veel gebruikt maar kunnen ook de steen doen splijten bij te vast aandraaien. Ook zijn er chemische ankers te verkrijgen en deze worden in de muur gelijmd en zorgen voor een sterke verbinding met de muur. Laat je altijd goed informeren over de dikte en belastbaarheid van de constructie die je wilt plaatsen. Want het laatste wat je wilt is dat het spul van je dak knikkert. En de mast met een flinke wind schade berokkend aan de omwonenden. Ook de pijp die moet tegen een stootje kunnen en je kunt kiezen voor ijzer of aluminium of RVS. Kun je geen antenne plaatsen dan kan misschien een draadantenne iets zijn voor je. Deze kun je makkelijk wegspannen en valt ook niet echt op.

Let wel op dat als je een huurwoning hebt dat je toestemming vraagt of je een mast tegen je gevel mag bevestigingen. En kijk ook wat de regels zijn in jou gemeente voor het plaatsen van een antenne. Dit voorkomt later problemen……

En als je buren nadat je de mast hebt geplaatst nog steeds hallo zeggen tegen je. Dan is je antenne toch te klein……🤣🤣

Delen is aardig...