Blijf onafhankelijk met 27mc

Een bakkie was in de jaren 80 een grote hype. Niet alleen in Nederland maar ook over de landsgrenzen, iedereen had ooit een bakkie. Wat een medium was het en deze tijd. En het was een drukte op de kanalen van je setje. Iemand standby klonk het door de ether, en al snel had je een verbinding met iemand. Basis, mobiel, per fiets of op je boot het was bijna vanzelfsprekend. Altijd bereikbaar voor een praatje, hulp of contact met een nieuw station. Menig station bracht heel wat uurtjes door op de 27mc.

Tegenwoordig zijn we allemaal voorzien van een gsm met internet. Bellen doen we niet meer, we sturen wel een alles zeggend plaatje of tekst berichtje. Want waar je ook komt, iedereen zit met zijn telefoon te spelen, of kijkt zijn favoriete serie of volgt een influencer op You_tube. Die daar op zijn of haar gemak slapend rijk van wordt. Want het is puur geld verdienen voor deze groep. Maar wat als er iets gebeurd in Nederland? En ik hoor je denken, daar komen ze weer de complotdenkers. Wat kan er nou gebeuren in het veilige Nederland? Tja, dat dachten ze in de Oekraïne ook. Maar inmiddels zijn in dit land grote delen van de infrastructuur vernietigd en wordt communiceren met anderen er niet makkelijker op. Want op veel plaatsen zijn de GSM masten verwoest en heb je niets aan je mobieltje.

In geval van nood

Natuurlijk zijn er een hoop maatregelen genomen door onze overheid voor het geval dat. Maar geloof ons dat het communiceren dan draait om de instanties als het leger en de politie. En we worden waarschijnlijk geadviseerd om de radio of tv aan te zetten. Om op de hoogte te blijven. Het Internet kan ook stuk en zal ten tijden van een oorlog als eerste worden uitgeschakeld. Tja en dan wordt het communiceren toch een stuk lastiger. Want ook de telefoon communicatie loopt tegenwoordig over het internet.

En nee we hebben geen angst hoor dat er iets kan gebeuren in Nederland. Maar je weet het nooit. En dan is z’n bakkie misschien toch zo gek nog niet om in contact te blijven met de buitenwereld. Er is in de zendamateur wereld een groep die oefent om bij calamiteiten communicatie mogelijk te maken en te houden. Dit project heet Dares, meer over dit noodnetwerk leest u hier.

Met een bakkie of 27mc setje kun je ook communiceren ten tijde van een ramp of oorlog. Je hebt uiteraard wel stroom nodig maar een accu is voldoende om je radio van spanning te voorzien. Begin vooral weer eens met oefenen en communiceren via dit medium. En blijf onafhankelijk met je CB setje.

Delen is aardig...