Bouw je eigen 27mc antenne

Om je hobby nog leuker te maken is er niks mooier dan je eigen 27mc antenne te bouwen. Er is echt veel mogelijk, of het goedkoper is dan een fabrieksantenne dat er aan. Je kunt een oude antenne gebruiken of de onderdelen kopen bij de doe het zelf. Maar pas wel op want het kan verslavend zijn. En er is niks leuker dan een verbinding maken met je eigen antenne. Binnen de groep zijn er diverse leden die al veel antennes zelf hebben gemaakt van simpel tot complex. Maar daar ben je zelf bij.

Een draadantenne kan je simpel maken door 2 draadlengtes aan een stukje coax te knopen. De lengte van de 2 benen zijn afhankelijk van de frequentie waar je wilt uitzenden. En de dikte voor het vermogen en het bereik van de band. Goede materialen zorgen voor een mooie antenne die goed werkt. Je maakt eigenlijk een dipool antenne en deze is dan ook richtingsgevoelig. Dus span je deze draad horizontaal dan zend je in 2 richtingen. Noord- Zuid of Oost – West.

Dipool

Maar je kunt deze ook van aluminium maken en op een stuk pijp zetten en met de hand rond draaien of op een simpele rotor plaatsen. En dit werkt leuk en zeker omdat horizontaal op de langere afstanden beter werkt en minder storing geeft dan een verticale stok.

homemade Dipool en draadantenne er onder..

Een HB9CV is ook een leuke antenne om te maken. Het is een 2 elements richtantenne die je voor veel banden kan bouwen. En hou lager de frequentie hoe groter de antenne moet zijn. De antenne zit een beetje raar in elkaar en heeft ook een trimmer nodig om hem op freq te krijgen. Maar met wat aluminium en VD draad maak je een leuke antenne.

HB9CV

De antenne werkt ook goed op de 70cm en 2 meterband. En je kunt hem ook bouwen voor de 6 meter. Maar op de 11 meter is het zeker een leuke antenne.

Zoek eens op het interweb naar homemade antennes en kijk wat voor jou het makkelijkste werkt. En maak je eigen fieldantenne, gewoon omdat het kan. Veel plezier…

Spider Beam gemaakt van oude vishengels…
Delen is aardig...