Coax kabel

Er zijn boeken vol over geschreven, coaxkabels dik, dun, en heel dik. Er zijn veel soorten verkrijgbaar en ze kennen onderling veel verschillen. Maar wat is nu goed en wat is slecht? Eigenlijk is het doel waar je de kabel voor gebruikt het allerbelangrijkste. En voor welke frequentie geeft ook een richting in de juiste keuze. Want hoe hoger in het spectrum hoe beter en hoe duurder je kabel moet zijn. Ook de lengte die je nodig hebt maakt een deel uit van de keuze.

Vroeger dachten we er niet echt over na, bakkie en antenne op dak kabeltje er tussen en zenden maar. Maar in de tijd van het ontstaan van de CB was er een legaal vermogen van 0.5 watt niet heel spannend. En de straat waar je woonde zat vol met amateurs dus de reikwijdte was niet het allerbelangrijkste. En velen hadden nog niet eens gehoord van demping van de coax of SWR. Maar de eindtrappen konden er allemaal tegen. En er sneuvelde weinig eindtransistoren.

Tegenwoordig met 4 watt wil je zo veel mogelijk van dit vermogen bij je antenne krijgen. En is je keuze van de kabel iets belangrijker geworden. Maar dat hoef ik de ouwe rotten niet uit te leggen. 🙂

Hieronder wat voorbeelden van de coax kabels die we in de markt tegen komen.

Aircel 7
Aircel 7 is een 7mm zeer flexibele coax kabel en in verhouding tot de diameter heeft deze coax kabel een geringe demping.De geringe demping van AIRCELL 7 wordt bereikt door een uiterst verliesarm polyethyleen schuimdielectricum, waarvan het luchtaandeel groter is dan 50%.Dit gebruikte materiaal is volledig waterafsluitend.De kern van AIRCELL 7 wordt gevormd door een gevlochten koperlitze en is daardoor zeer flexibel.De afscherming van AIRCELL 7 bestaat uit een overlappende koperfolie met daaroverheen een mantel van dicht kopervlechtwerk.Deze koperfolie is aan de binnenzijde voorzien van een gladde polyethyleenlaag, hetgeen scheuren bij een kleine buigradius voorkomt.De kunststof mantel van AIRCELL 7 bestaat uit UV gestabiliseerd PVC.Een zeer geschikte coax kabel voor uiteenlopende doelen tot 6GHZ.


RG 213
Zeer goede kwaliteit, dit is geen stugge coax. RG 213 UBX coax kabel voor hoge prestaties met een laag verlies. Door de hoge kwaliteit en kleine dempingsverliezen boekt u met deze coaxkabel een goede prestatie op de frequenties.

Kleur: zwart
Buitendiameter: 9 mm
Voor buitengebruik geschikt


RG58

Dit is dunne coax kabel. En wordt nog steeds veel gebruikt. Zeker in de mobiele setup.

Details:

  • Buitendiameter 5,0 mm
  • Impedantie 50 Ohm
  • Demping @ 1.296 GHz/100m 64,5 dB
  • Fmax 1 GHz

RF 400 UF

Dit is de beste kabel op dit moment die verkrijgbaar is in 10 mm diameter voor uhf shf. flexibele coax kabel dus makkelijk te verwerken.

COAXKABEL MET ZEER LAGE DEMPING EN DUBBELE AFSCHERMING.

Maar interessant voor UHF en hoger….


In de 11 meterband word veel gebruik gemaakt van de RG213 of de RG58. Ik zelf gebruik al meer dan 20 jaar de Aircel 7 kabel. En deze kabel blijft lekker flexibel alleen dien je wel op te passen met scherpe bochten in je kabel wegens de Foam binnenmantel…

Stekker solderen aan je kabel
Delen is aardig...