Condities nemen verder toe

Misschien heb jij er ook last van, of ervaar jij het ook. Een praatje op de FM wordt voorzien van de nodige QRM. Er komen steeds meer signalen van over de landsgrenzen binnen op je antenne. Geweldig nieuws natuurlijk voor de DXers. Maar wil je een lokaal praatje maken dan jan het zo maar zijn dat er een station je aanroept vanuit een andere divisie. En kan deze zelfs jou tegen station het zwijgen opleggen….

Zo was ik pas geleden een praatje aan het maken op ons clubkanaal en er klonk een QSK op de frequentie. Het was een station uit Spanje met een Belgisch accent. Het station kwam supersterk binnen met een s9 op het analoge metertje. En dat is toch kikken of geweldig zoals je wilt. Je denkt soms wel eens ik word voor de gek gehouden maar het kan gewoon. En praatje met een station 1800 km verder op. En dan net of hij bij jou in de locatie zit.

De komende jaren zal dit fenomeen zich voortzetten. En gaan we steeds stabielere signalen binnen krijgen. En maak je zonder problemen op de FM band en SSB een praatje met een verdwaalde Hollander of met iemand uit Curacao. Ook een trucker die mobiel rondrijdt in de USA zal je zo maar kunnen contacten met je 4 Watt of 12 watt op SSB.

Dus blijf aan je knopjes draaien en blijf roepen. Ook jij kan een leuke verbinding maken en er met veel plezier op terugkijken.

Delen is aardig...