Dat er een ooit black-out komt is zeker, de vraag is alleen wanneer

Stroom, het is zo vanzelf sprekend. Je steekt de stekker in het stopcontact en er is licht, radio en je GSM opladen. Maar wat als de stroom op grote schaal uitvalt? Ben jij dan voldoende voorbereid? Want zonder stroom staat alles stil. Bellen of internetten vergeet het maar. Je GSM opladen of een lamp aandoen, no way. Maar ook je vriezer of koelkast en je CV installatie zal er de brui aangeven. En jij kan vast nog wel een hoop dingen bedenken.

Ons stroom netwerk wordt steeds kwetsbaarder in de toekomst. We worden steeds meer afhankelijk van wind en zonne-energie. En er zijn toch echt dagen dat er geen zon schijnt of dat het waait. Nu wordt onze energie veelal opgewekt door kolen en gas centrales. Maar omdat we een greendeal hebben getekend moeten we op zoek naar alternatieven. Een van de oplossingen is de kerncentrale en in de toekomst misschien wel een Thorium centrale en vooral de laatste staat nog in de kinderschoenen.

Een stroomstoring is iets anders dan een black-out van ons netwerk. Een stroomstoring is lokaal en zorgt vaak voor een kleinschalige uitval in een woonwijk of straat. Maar een Black-out is hele andere koek, dan kunnen er grote delen van Nederland zonder stroom komen te zitten of zelfs een volledige uitval maar ook in de landen om ons heen. Want het stroomnetwerk is 1 groot netwerk en gaat ook over onze landgrenzen.

Als één stroomnet in Europa faalt, ondervinden we allemaal last. Schrikken toch of niet soms? Maar wat als er echt een black-out komt in ons landje. Dan is het toch wel een probleem wat zo maar niet is opgelost. Bedenk dat er computers nodig zijn om het stroomnetwerk in de lucht te houden. Als deze uit zouden vallen dan dienen deze allemaal opnieuw te worden opgestart. En dan is de vraag doen ze het gelijk of….

Dat communicatie een belangrijk middel is lijkt ons duidelijk. Maar uw GSM zal het niet meer doen. Want de ontvangers zijn offline door gebrek aan spanning. En ook hier zijn computers nodig om de nodige schakelingen te kunnen maken. Tja en wat dan te doen? Radio aanzetten dan maar voor informatie. De vraag die je dan krijgt werken deze wel, of zijn alle radiostations ook uit de ether. Dab+ vergeet het maar, hangt aan het internet.. 🙂

Gelukkig heb je een bakkie in de auto en is er nog wel een mogelijkheid voor hulp te vragen als deze nodig zou zijn. En heb je een bakkie thuis staan op 230 volt dan is misschien een accu een oplossing of nog beter een aggregaat op benzine of diesel. Hiermee kun je gelijk een paar lampen laten branden of je koel of vriezer aan de praat houden. Veel mensen zijn al bezig met bepaalde scenarios wat als. En soms is het best wel eens even handig om zelf ook eens te denken “wat als de…” . Het is niet de bedoeling om u angst aan te praten maar we leven nu eenmaal in rare tijden.

Waar of niet waar…?
Delen is aardig...