De antenne switch, onmisbaar met meerdere antennes

Je kent het vast wel, op je setje zit 1 antenne aansluiting en je hebt 2 of 3 antennes op je dak. Dan kun je natuurlijk elke keer van aansluiting veranderen maar je kunt ook een antenne switch of schakelaar gebruiken. Deze accessoire is een nuttige toevoeging in je radio shack. En zorgt er voor dat je met 1 handeling kan kiezen tussen de verschillende antennes. Op de amateurradio’s zaten er vroeger standaard 2 of 3 verschillende aansluitingen voor een antenne. Uiteraard omdat je op de diverse banden verschillende antennes nodig hebt.

2 antenne aansluitingen…..

Natuurlijk superhandig maar op de CB band mogen we deze sets niet gebruiken. Nee ook niet als amateur, en de sets mogen er volgens de amateur bepalingen ook niet kunnen zenden. Maar aangezien we op de 27mhz andere setjes gebruiken kom je vaak wat aansluitingen te kort. En dan is de antenne switch een handige oplossing.

Diamond heeft een paar mooie en goeie modellen in de handel.

De antenne switch heeft 2 , 3 of 4 aansluitingen of nog meer voor de over drijver en is voorzien van een aansluiting voor je radio en de aan de andere kant heb je de antenne aansluitingen. Er zijn ‘slimme’ mensen die de schakelaar andersom gebruiken. Meerdere setjes op 1 antenne maar daar zijn deze schakelaars niet voor bedoeld. En er is kans op schade aan je transceivers dus wees gewaarschuwd.

Amplitec heeft ook een ruim assortiment…

Er is keus genoeg bij de verkopende partijen. En belangrijk is uiteraard de kwaliteit van de switch. Want er is ook genoeg rommel te koop. Switches die voorzien zijn van slechte schakelaars of aansluitingen. Die na een jaar al in de vuilnisbak kunnen verdwijnen omdat ze niet goed meer werken. Zeker de rommel van Ali en Wish kun je beter niet aanschaffen. Of misschien voor de show voor in je vitrine.

Heb je een probleem met de doorvoer van coaxkabels in je huis dan is een coax relais misschien wel een oplossing voor je. Dit relais plaats je in de mast en daarop sluit je de antennes aan. Je hebt wel een stuurdraad nodig die het relais in de mast schakelt. Maar het is zeker een mooie oplossing als je geen 4 coax kabels door je muur wilt voeren. Het is wel een veel duurdere oplossing maar je bespaart wel op een aantal meter coaxkabel.

Coax Relais

Kijk eens goed op het world wide web en lees wat ervaringen van gebruikers. En nogmaals goedkoop is vaak duurkoop…

Delen is aardig...