De antenne tuner

We lopen er allemaal wel eens tegenaan. De antenne die je gebruikt is niet breedbandig genoeg. En kort door de bocht betekend dit dat je SWR snel oploopt als je hoger of lager in de 11 meter band uitzend. De antenne heeft vaak midden in de band die je gebruikt een prima SWR. Maar als je hoger of lager in de band wil zenden kan het zijn dat de SWR snel oploopt naar te hoge waardes. En geeft de transceiver die je gebruikt ook wat meer vermogen dan kan dit problemen opleveren.

De amateur sets hebben vaak een ingebouwde antenne tuner. Deze zorgt ervoor dat de SWR optimaal wordt ingeregeld en er geen schade aan de set plaats kan vinden. Natuurlijk is en blijft uitzenden op een antenne die niet geschikt is voor een bepaalde frequentie een dingetje. En komt niet ten goede aan de reikwijdte van je signaal maar een tuner kan er voor zorgen dat er kunstmatig een aanpassing plaats vind zodat je de eindtrap van je set niet beschadigd.

Er bestaan in de handel ook losse antenne tuners. Deze zijn in een handmatige of automatische versie te koop. Onder andere MFJ maakt diverse lossen tuners. Soms met ingebouwde antenne switch en power meter.

Op de webpagina van MFJ staan er genoeg en voor verschillende frequenties en vermogen. Belangrijk is het vermogen en de band waar je de tuner voor wilt gebruiken. En natuurlijk is het beter om een antenne te gebruiken die geschikt is voor de 11 meter band. En de antenne te tunen op de frequenties die je het meest gebruikt. Maar is je antenne niet breedbandig genoeg en wil je de SWR in toom houden dan is misschien een tuner voor jou een goed hulpmiddel.

Delen is aardig...