De leegloop op 11 meter

Wanneer we een rondje draaien op de 40 kanalen is het op veel locaties in Nederland angstvallig stil. Gelukkig horen we hier en daar nog een stel chauffeurs en een paar lokale stations die met elkaar een praatje maken. Basis op FM een praatje maken lijkt voor sommige stations een uitdaging te zijn geworden. Door de vele QRM die we ondervinden.

Zo vond er een verschuiving plaats in Radioland en stapte veel stations over naar de 70cm band. Want een stukje in deze band is vergunningsvrij te gebruiken. Het is er rustig een velen hebben er geen storing. En het zonder draadje communiceren blijft en word een stukje makkelijker. Maar officieel mag je hier alleen met een portofoon werken en een heel laag vermogen gebruiken. Maar dat stukje werd al snel vergeten en met een antenne buiten en wat vermogen kan je communiceren over een langere afstand. Niet toegestaan natuurlijk maar stout doen is leuk. :).

Inmiddels lijkt de lol er wel vanaf. Want steeds meer zendamateurs kwamen ook op de frequenties uit, en begrijpelijk want op de amateurbanden hoor je ook weinig. En dat leek op de 70cm band te veranderen door de toename van de CB stations. Inmiddels lijkt het ook op de 70cm band weer leeg te stromen want het nieuwtje is er weer vanaf en de hoogte van je antenne is een echte bottleneck voor je bereik.

Niet alleen in Nederland is de 70cm interessant maar ook over de grens word en werd er gebruikt gemaakt van de PMR en LPD kanalen.

De CB band staat in Europa onder druk en als het aan Brussel ligt willen ze deze band met de tijd opnieuw gaan indelen. Net zoals dat met de 2 meterband het geval is in Frankrijk. Deze willen ze gaan gebruiken voor vliegtuigen.

Het advies: Heb je een bakkie? Sluit hem aan en draai eens aan je kanalenkiezer. En misschien hoor je wel weer een bekende of maak je een verbinding met Verweggistan.

Delen is aardig...