De patatzak antenne I Sirio New Vector 4000

De patatzak, lekker met mayonaise. Nee het is een antenne van de oude tijden. Het ontwerp is origineel van Sigma, de zelfde ontwerper als van de Montova Turbo series. Een antenne die in de jaren 80 door veel stations werd gebruikt. En een aparte antenne was om te zien en de vorm had van een patatzak.

Avanti Sigma 4 ( jaren 80 )

De antenne heeft een bijzonder stralingspatroon. Ook de bouwkwaliteit van de Sigma 4 was super. En bestand tegen een flinke storm. Buiten dat de antenne op de 11 meter band goed werkte is het ontwerp ook toegepast op andere banden. Denk aan VHF of de 3 meter band. Maar de Sigma 4 is niet meer te koop helaas. En daarom komt Sirio met de New Vector 4000 op de markt.

Niet zo geweldig of toch wel?

De bouwkwaliteit is zoals we dat gewend zijn van meer Sirio antennes matig en het aluminum is dun. Wat kan resulteren in een kromme straler na een flinke storm. Iets waar we in Nederland toch wel last van hebben in de kustgebieden. De antenne is een 7/8 golf coaxial J-pole en heeft een mast dikte nodig van 35-42 mm. Het vermogen wat deze antenne kan hebben zou zijn 1000 watt continue en 3000 watt maximaal bij gebruik op CW. Of het zo is, geen idee maar de Italiaanse merken zijn goed in overdrijven. Ook de prijs van deze antenne is niet mis. Want gemiddeld slingert de prijs rond de 170 euro. En dan verwacht je toch wel een stukje kwaliteit. De antenne is te gebruiken op de 27Mhz t/m 28.5 Mhz en de SWR instellen doe je met het top eind van de antenne.

De nieuwe Vector zou een stuk beter zijn dan de eerste generatie van Sirio en constructief wat verbeteringen ondergaan hebben. Maar de ervaring leert wel dat als je een beetje kijkt naar de zwakke punten van deze antenne en deze verbeterd je een prima antenne hebt voor het DXen. De berichten op het interweb liegen er niet om en de antenne werkt goed. Alleen de wind kan een spelbreker zijn….

Broken Vector 4000
Delen is aardig...