De puinhoop op HF

Jullie ervaren het vast allemaal. Storing en nog eens storing. Vroeger was het andersom en kwam je bij de buurman over de radio of tv binnen. Maar dat is verleden tijd. Nee nu hebben we veel last van omgeving QRM (storing ). Storingen van PLC adapters, zonnepanelen led verlichting van de Action het maakt het er niet leuker op om nog een babbeltje te doen.

In de jaren 80 was er nauwelijks storing en kon je met 0.5 watt een redelijk eindje uit de buurt een praatje maken. Maar met die zelfde 0.5 watt mag je blij zijn als je te horen bent. Want niet alleen jij ook jou tegenstation heeft last van de storing. En de grote vraag blijft uiteraard waarom hier niets aan gedaan wordt? De CB band lijkt vogelvrij verklaart te zijn. Je mag er storing veroorzaken met je apparatuur in huis. En natuurlijk zijn de eigenaren van deze apparaten zich van geen kwaad bewust. En zijn het de fabrikanten die niet controleren of hun apparatuur storing veroorzaakt op HF. Ook op de amateur banden word er geklaagd van vervelend geratel wat het plezier van vele radio liefhebbers verpest.

Je zou bijna gaan denken dat de instanties die verantwoordelijk zijn voor de controle van het spectrum het express laten gebeuren. De 27mc mag helemaal niet klagen bij de verantwoordelijke toezichthouders want het kost geen geld, je hebt geen vergunning nodig dus niet zeiken. Ik denk dat er veel CB liefhebbers best wel een vergunning willen aanschaffen. Maar dan moet er ook op worden toegezien dat de storingsbronnen worden aangepakt. En ik denk dat u nu wel weet waarom de 27mc band gratis is. En voor die paar duizend gebruikers gaan we al die moeite niet doen. Hypocriet is het wel ergens, want het is een officiële band waarop je nu eenmaal een verbinding mag maken. Misschien wordt er gedacht dat over 50 jaar het vanzelf stopt en alle liefhebbers gaan hemelen zijn. We gaan het meemaken of niet…..

  
Delen is aardig...