De scanner

De scanner, was ooit een populaire apparaatje. We zaten met zijn allen te luisteren naar de diverse hulpdiensten. Bij veel huishoudens stond wel een scanner. Veel met een binnenantenne en bij de fanaten een antenne buiten. Vaak een multi-band antenne die een zeer groot deel van de bandjes kon ontvangen.

De eerste scanners werkte met kristallen. Deze bepaalde de frequentie waarop je kon luisteren. De kristallen waren te koop bij de gespecialiseerde winkels. De kanalen waar je naar kon luisteren had met de plaatsen in je scanner te maken. De Handic 006 had 8 kanalen dus plaats voor 8 kristallen.

Er was nog een belangrijk verschil tussen de scanners. En dat waren de banden. UHF (300 en 3000 MHz). of VHF (30,0 en 299,9 MHz). Op VHF hoorde je veelal de politie en brandweer en de ambulances. En dit was voor de meeste luisteraars genieten.

Vooral de KLPD was altijd een genot om naar te luisteren. Spannende achtervolgingen, aanhoudingen en controles en meer. Het kwam allemaal uit dat kleine doosje. Ook de persoonsgegevens gingen vrolijk over de band. En was de persoon in orde hoorde je de agent in kwestie van de meldkamer zeggen dat deze 1000 was.

Het was een mooie tijd, maar met het digitaliseren van het netwerk (C2000) kwam er in 2005 een einde aan het meeluisteren met de hulpdiensten. De signalen werden gecodeerd en het was niet meer mogelijk om mee te luisteren. Af en toe met problemen met dit Motorola netwerk schakelde men nog wel eens over naar het oude analoge netwerk maar dit was zeldzaam.

De computerscanner was destijds een verademing voor menig luisteraar. Je hoefde immers geen kristallen meer te kopen en kon je scanner programmeren d.m.v. de juiste frequenties in te voeren. De handel in kristallen liep daarmee ontzettend terug. Maar de verkoop in scanners nam door deze nieuwe ontwikkeling sterk toe.

Computerscanner van Uniden.

Vandaag de dag is er nog steeds genoeg te beluisteren op de diverse banden en frequenties. De 27mc band (FM/AM) en veel amateur frequenties. De luchtvaart en scheepvaart, het gaat allemaal nog door de lucht. Vooral in de grote steden is de kans groot dat je ook veel bedrijven kan horen zoals Taxi centrales of porto verkeer onderling.

Wil je meer info over scanners of frequenties kijk dan eens op de webpagina.

Delen is aardig...