Digitale modes nekt de amateurbanden

Door alle “nieuwe” ontwikkelingen lijkt het wel steeds stiller te worden op de amateurbanden. Natuurlijk is er nog veel te luisteren op de 20, 40 en 80 meter maar er vindt steeds meer een verschuiving plaats. Waar menig amateur verbindingen maakte op deze ooit zo populaire banden lijkt het toch een stuk stiller dan vroeger.

Natuurlijk is vooral het grootse probleem het plaatsen van een antenne voor deze banden, maar ook de digitale modus gooien roet in het eten. Een praatje wordt niet zo vaak meer gemaakt op HF en we horen steeds meer FT8 en nog een stel andere aparte signalen. Signalen die met een stukje software prima te decoderen zijn maar of dat dan leuk is? Het praatje is voorbij het gaat vaker om de verbinding die tussen de computers wordt gemaakt. Ook het morse stelt als je de computer gebruikt niets meer voor. Natuurlijk zijn er nog een hoop amateurs die in de tijd van de A machtiging het morse goed in de vingers heeft. En met het volste gemak deze “taal” zo begrijpt en terug vertaald met zijn seinsleutel.

Niet alleen op de HF banden doen de digitale modes zijn intrede. Ook op de 70cm en 2 meter band wordt er gebruik gemaakt van digitale modus. Fusion FM,D Star en DMR komen we daar tegen. Het gebruik van deze modus ligt veelal aan het merk van de set waar de amateur gebruikt van maakt. Soms denken we stiekem wel eens waarom zou je gebruik willen maken van deze oplossing? Heeft het iets te maken met het experimenteren of draait het om gemak, of de audiokwaliteit. Vooral op DMR en Fusion hebben we gesprekskamers. En het kamernummer bepaald het land ( Divisie) . De verbinding die gemaakt wordt gaat uiteindelijk het grootste deel via het internet. Alleen van de porto naar de repeater gaat immers door de lucht.

Waar vroeger de Radioamateur er was om te experimenteren met zelfgebouwde middelen lijkt dit steeds minder te worden. Gelukkig zijn er ook nog “echte” Amateurs die wel doen aan het experimenteren met hun zelf gebouwde communicatie apparatuur. Een licentie halen voor de amateurbanden is voor iedereen te doen. En kan op meerdere manieren, maar je moet wel zelf de keuze hiervoor maken. En niet op een bepaalde manier hiervoor gedwongen worden. Iets wat we toch vaak horen vanuit “oud” leden van bepaalde DX clubs .

Dat de antenne voor HF vaak een spelbreker is hoeft u ons niet te vertellen. Menig buur zit niet meer te wachten op een mega antennemast in een woonwijk. En gaan vaak dwars liggen om een bouwvergunning te krijgen bij de instanties. Eigenlijk jammer en dit komt niet ten goede van de HF banden. Ook het Agentschap heeft aangegeven om de gebruikte frequenties meer te gaan monitoren op het gebruik door de radioamateurs. Reden? Wij kunnen hem wel verzinnen maar laten we hopen van niet.

Wil je bij ons gebruik maken van de digitale communicatie dan kan dat uiteraard ook. Installeer de Teamspeak app op uw GSM en maak gebruik van onze server. En blijf vooral lekker analoog roepen op de 11 meter band.

Delen is aardig...