Een bakkie in de auto en dan heb je storing van de motor

Je kent het vast wel, je hebt de smaak te pakken en je wilt meer. Dan bouw je een bakkie in je auto, brommobiel of bootje. Je hebt de stroom rechtstreeks op de accu aangesloten en de coax kabel vakkundig weggewerkt achter je dashboard. En je maakt met een happy face je eerste verbinding. Vol trots en superblij ben je met deze aanvulling op je hobby. 🙂

En dan besluit je om een stukje te gaan rijden, want je bent nieuwsgierig hoe dat werkt als je onderweg bent met je setje….

En dan start je de motor van je vehicle en je hoort een irritante hoge fluittoon uit de speaker van je radio die je net met veel passie hebt gemonteerd. En ook je tegen station geeft aan dat ze een irritant geluid horen als je moduleert. Je denkt “what the F…ck ” en al snel verdwijnt je glimlach van je gezicht en rijd snel naar je QTH.

Wat gaat er mis, heb ik iets verkeerd gedaan? En al snel beginnen de raderen te draaien in je hoofd.

Waar komt dit vandaan?

De piep wordt ook wel dynamo ruis genoemd en wordt heel vaak door de dynamo opgewekt. Het piepje varieert in hoogte naarmate het toerental van de motor hoger of lager wordt en blijft op cruise speed op het zelfde niveau. Voor de minder technische lezer “een dynamo zorgt voor de spanning van je voertuig en laad tevens de autoaccu bij”.

De dynamo zit onder de motorkap en wordt aangedreven door de multi riem

Kan je er iets doen?

Het beste is om een andere auto te kopen. En van te voren even te testen of je nieuwe koets dit probleem niet heeft. 🙂 Maar dat is natuurlijk gekkenwerk. Nee het probleem kan natuurlijk vast wel opgelost worden. Belangrijk is om de coaxkabel uit de buurt te houden van 12 volt kabels. De storing kan namelijk worden opgepikt door je coax die je keurig met een trekbandje bij elkaar hebt getrokken. En door de spanning die door je 12 volt kabel stroomt kan het zijn dat je coax daar last van heeft. Hou dus de stroom en antenne kabel zoveel mogelijk gescheiden. Sluit de min kabel van je auto niet aan op de min van je accu maar aan de massa van je auto. Een bout die bijvoorbeeld in je chassis is gedraaid.

Mocht dit het probleem niet verhelpen dan zijn er in de auto speciaalzaak ook filters te koop die storingen filteren. Want dit probleem komt ook voor bij de liefhebbers van dikke audio installaties voor. Laat je wel goed informeren en leg goed uit dat om een fluittoon gaat.

Filter voor storingen van de ontsteking of spanningscircuit

Ook zijn er CB transceivers op de markt met een Noise Blanker functie. Sommige werken zeer goed en met 1 druk op de knop ben je van de storing af in je ontvangst. Maar vaak blijft in het uitzendsignaal wel een fluittoon aanwezig. Maar daar heb je dan zelf geen last van… 🙂

Delen is aardig...