Een tripje langs memory-lane…van de 19WRC590

Hoi hoi, Rolf hier uit de provincie Drenthe,

Mijn eerste kennismaking met de CB/Bakkie/27mc was toen ik nog een kind was. Een kameraad had thuis 27MC op de tractoren en een basis bak in huis. Lange antenne op het dak. Veel bij kameraad met de 27mc gespeeld… ook een schoolvriendinnetje had 27mc thuis… Ik wilde ook wel zoiets… maar helaas ik mocht het niet. 🙁

In juni 2022 heb ik bij een dealer een dorp verderop mijn eerste set aangeschaft. Een midland M-mini AM FM met een korte magneetvoet. Leuk voor in de buurt. Niet lang daarna kwam de Sigma Venom High gain… drie radiaaltjes… leuke antenne! Met deze antenne korte contacten gehad met Slovenië en Noord-Italië… Op een midland M-mini met een 2.5 watt uitgaand vermogen op FM. Ja… in juni waren de condities echt heel erg goed. Tenminste die dag…

Dat was leuk… nu is er inmiddels een andere transceiver bij gekomen met SSB, deze is nu aangesloten op de Venom. Maar ik heb wat storende dingen in de buurt… een dikke boom en aan de straat allemaal Eiken… De antenne spoel niet al te hoog, meter of 4 van de grond. Ik zit er wel over te denken om er nog een stuk buis tussen te zetten om de antenne nog 3 a 4 meter hoger te krijgen. Maar die dikke en hoge boom… en hoogtevrees… Ik had de antenne in eerste instantie aan de buis waar ook de schotel aan zit maar dat resulteerde in een hoge SWR… dus antenne verhuisd.

Mijn eerste antenne gebouwd… een dipool draadantenne. Veel tips op het internet o.a Heinz- just me- op YouTube en natuurlijk Callum ( DXcommander ) Door het filmpje van Callum kreeg in de SWR van de draadantenne op een zeer acceptabel niveau! En ik leerde er iets van. Waar je een koperen kabel zonder mantel rustig terug kunt vouwen om in te korten is dit bij een ontmantelde draad lastig. Heinz zegt het maakt niet uit de antenne ziet het terug gevouwen deel niet. Mijn ervaring is het terug gevouwen deel wordt wel gezien door de antenne… Het filmpje van Callum bevestigde eigenlijk mijn vermoeden… dus een stuk van de draad af… nu de antenne nagenoeg perfect afgesteld.

home build antenna 19WRC590

Hoe werkt hij… ik heb de antenne nog niet actief gebruikt bij zenden maar wat betreft ontvangen… Wat heb ik gebouwd? De stations die ik ontvang zijn beter te horen met de zelfgebouwde dan met de Sigma. Het ontvangst is in mijn onervaren opinie beter dan met de Sigma Venom High Gain.

Nadeel van de draad… niet waterdicht dus enkel in gebruik met mooi weer in combinatie met de Midland.

73s, 19WRC590 Rolf

Stuur jou persoonlijke verhaal op naar ons. ( alleen voor WRC leden)
Delen is aardig...