Het AM/FM tijdperk

De eerste 27mc zenders waren zwaar illegaal in Nederland. Maar het begon ooit in de jaren 70, een bakkie met een paar kanalen en voorzien van AM. Menig station maakte verbindingen op dit nieuwe medium. En dat was het begin van de Citizen band ( 27mc ). Al snel werd het een rage onder veel Nederlanders en ook de Nederlandse regering zag dit grote succes als een buitenkansje. Want je maakt het legaal en laat iedere gebruiker 35 guldens betalen voor een vergunning. En je weet Massa is Kassa, in elke straat zaten meerdere stations. En het was een drukte op de 11 meter band. En dat op 22 kanalen met een half watje en uiteraard op FM. AM was nog steeds illegaal en dat is heel lang zo gebleven.

De reden dat men destijds FM gebruikte had te maken met storing. Want destijds had iedereen een antenne op dak. Want voor de TV of radio was een antenne een must. Maar met AM kon dat problemen geven bij de gebruikers van deze mediums. Er was zoveel electronica nodig om een tv te laten werken in die tijd dat deze extreem gevoelig was voor zendsignalen. Met alle gevolgen van dien, bonje met de buren. 🙂 En daar zaten ze bij de RCD (Radio controle dienst) niet op te wachten. Terwijl AM eigenlijk mooier was om te gebruiken. Er was bijna geen ruis en de audio was duidelijk.

Tegenwoordig

Tegenwoordig mogen we in Nederland op 40 kanalen zenden. En in FM, AM, USB en LSB. Vooral de laatste 2 modulaties zijn super voor het DXen. Dus ga je een setje aanschaffen koop wel iets met SSB( USB en LSB ) erop. Anders krijg je zeker spijt dat je dit niet hebt gedaan. In de USA gebruikte ze eigenlijk AM en SSB. Maar tegenwoordig (2021) mogen ze daar nu ook FM gebruiken. Maar de Amerikanen zijn veel actiever op de 11 meter dan wij. Dit heeft te maken met de dekking van de mobiele telefoons. En met een bakkie is het makkelijker communiceren ook als er geen dekking voor je gsm is. Met een beetje condities op je radio hoor je op kanaal 6 AM de Amerikanen lekker bezig. En ook op kanaal 38 LSB is er dan genoeg te horen.

Break Breaker 19…

Delen is aardig...