Hoe installeer ik een 27mc set in de auto

Als het weer gaat kriebelen om een 27mc radio in de auto te monteren dan komen ook vaak de vragen. Waar laat je dat ding en hoe doe ik het met de stroom? En wat voor een antenne heb ik nodig. Tja het ligt aan de auto waar je de set in plaatst. Tegenwoordig wordt het er niet makkelijker op. De moderne auto bied vaak minder plaats voor je set. Alles is ergonomisch gemaakt en zit vaak overvol met een navigatiescherm en meer van dat soort grappen. De echte fanatiekeling laat zich niet weerhouden en kijkt vooraf bij de aanschaf van een auto of er wel plaats is voor de set. Heb je een leaseauto dan mag je niks verprutsen want het moet weer terug naar de originele staat worden gebracht als je deze weer moet inleveren. Anders riskeer je extra kosten (eigen risico).

Voor 4 watt is de stroom makkelijk vanuit de autoaansteker te trekken. Maar ga je meer gebruiken dan is het altijd verstandig om een draad te trekken vanaf de accu. Maar dat is een uitdaging want de tijd dat het leeg was onder de motorkap is voorbij. Het word zoeken geblazen naar een doorvoer rubber en dan er nog bij zien te komen. Je kan natuurlijk dit ook laten doen door je autogarage of gespecialiseerde auto shop. En de prijs is afhankelijk van de auto. Trek niet zomaar ergens een 12 volt spanning ergens vandaan. Zeker niet bij de moderne auto’s, systemen zoals multiplex kunnen er van slag van raken en storingen geven. Je zal niet de eerste zijn die met het inknijpen van de microfoon zijn airbag laat afgaan. ( wel grappig natuurlijk ).

Kun je me horen…..

Een vaste antenne is het mooiste maar een gat boren door je dak van de auto, daar heb je lef voor nodig. En meet alles goed uit anders moet je dat gemaakte gat weer dichtlassen en je dak laten spuiten. Maar je kan natuurlijk ook een magneet voet gebruiken, beetje slap maar als het niet anders is dan moet het maar :). Met een magneetvoet dient je antenne kabel wel ergens naar binnen te komen. Langs de kofferdeur of zijdeur, alleen pas wel op dat de kabel niet beschadigd bij het vaak open en dichtdoen van de portierdeur of kofferklep. Want dit kan weer nare gevolgen hebben voor je swr.

De beste plaats voor je antenne is eigenlijk midden op je dak. Want daar heb je de beste afstraling en de meeste massa. In de jaren 70 werden er zelfs antennes op het spatboord bevestigt. Wel leuk op zich want dan kan je zien hoe die lekker op en neer zwabbert.😁 Maar midden op je dak is het beste maar onze ervaring is ook achterop. Dan kan je de antenne er ook makkelijk vanaf halen als je door de wasstraat of de mc drive moet. Het maakt z’n takkeherrie tegen de lampen e.d. Wel is het altijd leuk om die mevrouw achter het raam verbaast te zien kijken. Zo van…..wat hoor ik toch? En de antenne midden op je dak maakt hem iets minder gevoelig bij opstakels.

Er zijn ook setjes te koop die een los frontje hebben. Deze kan je makkelijker kwijt in de auto omdat je het schermpje net als je navigatie tegen het raam plakt en de rest onder de stoel knikkert. Zorg ook dat je radio een noise blanker functie heeft, want storing vanuit de ontsteking van je auto kun je last hebben van storing. Of vraag eens rond wat andere CBers in de wagen hebben zitten. Vragen staat vrij toch?

Delen is aardig...