Icom IC R 8600 receiver

Er zijn ook veel luisteraars die via een scanner of een radio transceiver het een uitdaging vinden om de ether af te speuren naar signalen. Icom heeft een receiver met tal van mogelijkheden. Hieronder de specs van deze mooie set.

Deze  Icom IC-R8600 is een state of the art wide band digitale ontvanger met spectrum scope bedoeld en gemaakt voor de (professionele) luisteraar die absoluut het maximale wil bereiken en ontvangen. De IC-R8600 is een super-breedband 10 kHz tot 3 GHz communicatie-ontvanger waarmee u op verschillende manieren een breed scala aan signalen kunt horen en bekijken. Niet alleen kan de IC-R8600 diverse digitale communicatiesignalen decoderen, maar de geavanceerde FPGA-processingtechnologie zorgt ook voor helderheid en accuraatheid van de ontvangen signalen. Met de optionele afstandsbedieningssoftware voor Windows® PC’s, kunnen ontvangen geluid en spectrumscoopdata via een IP-netwerk worden overgedragen voor monitoring vanaf verafgelegen locaties.

De ‘next generation’ technologie van Icom geeft u een super breed band ontvanger, all mode bereik van HF tot 3GHz, inclusief korte golf en VHF/UHF, terwijl een constante ontvangstgevoeligheid gegarandeerd blijft. De IC-R8600 is niet simpel een scanner – het is een professionele hoogwaardige communicatie ontvanger met verschillende eigenschappen van hoge scan snelheid tot computer besturing.Groot frequentie bereik De IC-R8600 is doorlopend afstembaar van 0.1 tot 3000MHz, met 10Hz resolutie, terwijl een constante ontvangstgevoeligheid gegarandeerd blijft. U kunt er van verzekerd zijn dat indien er een radio uitzending of signaal is, u in staat zult zijn dit te ontvangen met een minimum aan interferentie van andere signalen. All-mode mogelijkheid Radio signalen worden uitgezonden in verschillende modes.

De IC-R8600’s ‘all-mode’ eigenschap geeft u de mogelijkheid signalen te ontvangen in verschillende modes. SSB (USB, LSB), CW, AM, FM, en FMW zijn standaard en verschillende speciale modes, CW narrow en e digitaleprotocollen, zoals D-STAR, NXDN, dPMR and APCO P25, en AM breed, AM smal, en FM smal zijn beschikbaar om een verscheidenheid aan signalen te ontvangen, terwijl de meest geschikte bandbreedte hiervoor te selecteren is.

Super-breedbandbereik van 10 kHz tot 3 GHz

De IC-R8600 is in staat om verschillende digitale protocolsignalen te decoderen, waaronder P25 (fase 1), NXDN™, dPMR™, D-STAR, het Japanse DCR (Digital Convenience Radio) en hij ontvangt ook conventionele analoge signalen, zoals de modulatiesoorten USB, LSB, FSK, CW, AM, S-AM (synchrone-AM), FM en WFM, waarbij 10 kHz tot 3 GHz breedband wordt bestreken in stappen van 1 Hz.

Absolute waarde van de RSSI-waarde

De IC-R8600 toont de metertypen S-meter, dBµ, dBµ (emf) en dBm in de RSSI. De meters voor dBµ, dBµ (emf) en dBm hebben een hoge nauwkeurigheid van ±3 dB** (tussen 0,5 – 1100 MHz) waardoor deze kunnen worden gebruikt voor het meten van de signaalsterkte.

RSSI = Received Signal Strength Indicator, ontvangen signaalsterkte-indicator

Beter dan ±6 dB tussen 1100 en 3000 MHz

Softwaredemodulatie in FPGA-processing 

De IC-R8600 maakt gebruik van FPGA (Field Programmable Gate Array) en DSP-eenheden voor demodulatie, decodering en de meeste signaalverwerking. Directe HF signalen en middenfrequentsignalen, die vanaf VHF/UHF in frequentie worden omgezet, worden gedigitaliseerd in een 14-bits A/D-converter en doorgegeven aan FPGA en DSP voor optimale verwerking. De high-rate 122,88 MHz bemonsteringsfrequentie die voor de A/D-converter wordt gebruikt resulteert in een superieure aliasing- en spiegelonderdrukking.

Superieure ontvangerprestaties 

De IC-R8600 beschikt over elf discrete hoogfrequentbanddoorlaatfilters op de kortegolfbanden en dertien banddoorlaatfilters in het VHF-/UHF-bereik. Om overflow te voorkomen wordt alleen het beoogde signaal doorgegeven, terwijl sterke interferentiesignalen buiten het bereik worden onderdrukt. De IC-R8600 heeft een IP3 van +30 dBm en een dynamisch bereik van 105 dB op 14,1 MHz. De IP3-prestaties bedragen op 144 MHz +10 dBm en op 440 MHz 0 dBm.

Ruim voorzien van geheugenkanalen

De IC-R8600 heeft tot 2000 reguliere geheugenkanalen, toewijsbaar aan 100 groepen. Naast de gewone geheugenkanalen kunnen maximaal 100 scan-skip-kanalen (overslaan) en 50 paar bandscangrenzen worden ingesteld. De functie voor automatisch wegschrijven bij scannen slaat automatisch bezette frequenties op in de geheugenkanalen (maximaal 200 kanalen). Deze geheugenkanalen en diverse instellingen kunnen op een Windows® PC bewerkt worden met de optionele CS-R8600 programmeersoftware.

Het setje is niet bepaald goedkoop, maar voor een kleine 3000 euro heb je wel een supergave set in huis.

Delen is aardig...