Is het oude spul nog leuk?

We zien ze dagelijks voorbij komen, herinneringen uit lang vervlogen tijden. Je eerste 27mc setje een transceiver met 22 kanaaltjes en 0.5 watt. Wat hebben we er een lol mee gehad. Maar wie dat oude ding nog heeft liggen of weer gekocht heeft komt er snel achter dat het stil is geworden op de 22 kanaaltjes. En dat je met 0.5 watt de straat of dorp niet meer uitkomt. En in de jaren 70 en 80 was dat geen issue want er zaten genoeg stations op het bandje. Maar vandaag de dag is dat heel anders, want het is niet zo druk meer als vroeger. En zit je in de grote stad dan is de kans heel groot dat er nog wel een paar stations aanwezig zijn.

Maar zit je in een dorpje dan is het erg stil geworden. En zeker op de 22 kanalen bakkies, maar ook op de 40 kanalen is het probleem het zelfde. Gelukkig is het vermogen destijds al toegenomen en mocht je 4 watt gebruiken. En daardoor werd de reikwijdte al een stukje beter. Maar al snel kom je erachter dat het oude spul een hoop mogelijkheden mist. Natuurlijk als je vroeger een Ham multimode of soort gelijk setje had was je al snel verwent. Met meer kanalen en AM en SSB erop, en zeker SSB is een aanrader tegenwoordig. Want op FM hebben velen CBers last van storing, Led verlichting, internet via het lichtnet en de zonnepanelen maken het niet makkelijker op om nog een verbinding te maken.

Tegenwoordig koop je voor niet al te veel geld een nieuw setje met een hoop extra opties. En natuurlijk zijn er veel “stoute” setjes te koop met meer kanalen en extra power zodat je grotere afstanden kan overbruggen. Maar voor een DX verbinding te maken is helemaal geen berg vermogen nodig. En met 12 watt op SSB kun je bij goede condities de hele wereld werken. Ook de technieken zijn in de loop der tijd beter geworden. Al vinden sommigen dat oude spul veel beter van kwaliteit dan de setjes van nu. Dat de setjes die je nu koopt niet meer zolang meegaan dat zal ongetwijfeld zo zijn. Want de schakelaars of druktoetsen en potmeters zijn niet meer van de beste onderdelen gemaakt en slijten nu eenmaal sneller dan het spul van vroeger.

Maar vergeet niet dat de oude setjes meer dan 25 jaar oud zijn en ook wat probleempjes hebben. Niet meer goed op frequentie staan en een hoop versleten elektrische onderdelen hebben. En een setje laten repareren is veelal te duur geworden. Want de winkels moeten nu eenmaal ook geld verdienen. Vroeger had je op elke hoek van de straat wel een technische man met verstand van zaken. Maar deze sterven ook uit, en het nieuwe spul zit vol met SMD onderdelen en wanneer dit ermee stopt dan is het ook al vaak te duur om te repareren. En voor 200 euro koop je een ander setje.

Oud spul is en blijft leuk maar het heeft voor en nadelen en bij de meeste staat het op een plank of in een kast mooi te wezen. En als je er dan weer naar kijkt denk je terug aan die jaren 70 en 80.

Delen is aardig...