Met de 27mc beginnen

De 27mc is volgens velen over en uit, het is iets wat ooit was. En veel oude 11 meter gebruikers denken met veel plezier terug aan die mooie tijden. Even een praatje met de buren verder op, even bijpraten over de gebeurtenissen des levens. Zo ging dat vaak en voor velen was het een manier om met elkaar in contact te blijven. Er was immers geen Facebook of Whatsapp en zeker geen GSM. Nee helaas jongelui, wij groeide op met het bakkie, waar je met een man of 20 gezellig een praatje maakte. Er werden dingen gedeeld voor het uitgaan of we spraken ergens af met elkaar. Tegenwoordig is communiceren ouderwets en sturen we elkaar een bericht of een plaatje. Met elkaar ergens over praten lijkt tegenwoordig bijzonder. Want een smiley of een gifje zegt meer dan genoeg.

Maar toch blijft met elkaar communiceren een belangrijk item. Als we iemand een paar dagen niet horen worden we al onrustig. Soms onterecht natuurlijk maar dat is nu eenmaal sociale controle.

We merken op dat er steeds meer “oude” gebruikers terug komen op de 27mc. En als je zo door Nederland rijd met de auto hoor je op veel kanalen weer een gezellig praatje op de radio. En de dagelijkse worden via de Ether besproken, en geef je een break wordt je hartelijk begroet en vinden de CBers het leuk om weer een nieuw station te horen. En weet je, dat doet ons deugd. Natuurlijk zitten er ook nog steeds negatievelingen op de frequenties. Maar deze zullen we helaas voor lief moeten nemen. Maar in het algemeen is de sfeer gezellig en positief.

Wil je weer beginnen of er aan beginnen?

Dan is het allemaal niet zo spannend. Een vergunning net als vroeger heb je niet meer nodig. Tja lieve lezers, in Nederland proberen ze altijd een slaatje te slaan uit dingen en destijds moest je een vergunning aanschaffen voor 35 ouderwetse guldens. Nu koop je een setje en een antenne voor niet al te veel geld. Ligt er een beetje wat je wilt, veel knopjes, digitale frequentie uitlezing en meer van dat soort items. het lastigste voor velen blijft de antenne. Deze heb je nu eenmaal nodig om op de 11 meter te kunnen werken. Maar ook daar zijn genoeg opties voor tegenwoordig. De meeste buren vinden het vaak geen zicht als je een antenne plaatst. Maar tja, ieder zijn ding toch? Informeer altijd wel even bij je gemeente of woningbouw wat er mag zonder lichte bouwvergunning. En uiteraard willen we allemaal een mast van een meter of 20 in de tuin maar helaas blijft dat voor velen een droom.

Tegenwoordig mogen we in Holland werken op FM,AM en SSB en op de laatste met 12 watt pep. Op FM en AM met 4 watt en het zou mooi zijn als ze dat vermogen ook wat omhoog krikken in de toekomst. Maar de echte reden omdat niet te doen heeft te maken met antenne registratie. Iets wat je als zendamateur verplicht bent om te doen. Als je twijfelt om te beginnen..zeggen wij gewoon doen. 🙂

Mocht je vragen hebben over de 27mc of je komt ergens niet uit neem dan gerust contact op.

Delen is aardig...