Onweer

Het weer wordt steeds extremer. En of dit aan de mens ligt is de grote vraag. Er word gesproken over klimaat verandering. En de geleerden zijn het niet altijd met elkaar eens. 1 ding is zeker tegen wind en water zijn we nog steeds niet altijd opgewassen.

2 dingen waar menig amateur zich zorgen om maakt zijn wind en onweer. De mooie blauwe flitsen in de donkere hemel is een prachtig schouwspel van de natuur. En met een storm zie je de antennes lekker zwiepen in de wind.

En de grote vraag is wat doe je met onweer met de verbinding met je transceiver? Moet ik de antennekabel losmaken en is dit dan veilig genoeg? Het antwoord is nee, de kabel ligt immers nog steeds bij je binnen in huis en daar kan de piekspanning nog steeds langs binnen komen. Maar wat dan? Je dient eigenlijk de antenne dan buiten afkoppelen, dus een soort kast maken buiten waar je de antenne los kan schroeven. Maar of dat genoeg is, ik vrees van niet. De antenne aarden wordt ook vaak geopperd maar weet je wel hoe dik de draad moet zijn om als bliksemafleider dient te functioneren en je antenne is geen afleider dus de kans dat deze het overleeft is heel klein.

Wat zeker belangrijk is om de stekker uit je radio niet te verwijderen als het al aan het onweren is. Want je wilt je stekker niet net vasthouden als de klap valt. Dus doe dit altijd van te voren en niet tijdens…

Ik zelf draai nooit de kabels uit de transceivers, En dit gaat al meer dan 30 jaar goed. 🙂 Waarschijnlijk veel geluk of is de kans op een inslag heel klein. Ik ga er niet over nadenken en als hij inslaat dan is toch vaak alles stuk in huis door de statische stroom lading. Maar natuurlijk zit ik er niet op te wachten om dit mee te maken. Maar je hebt nu eenmaal antennes nodig voor die hobby.

Hieronder een mooi YouTube filmpje…slaap lekker tijdens een onweersbui… 🙂 grapje..

Delen is aardig...