Packet radio

De oudere jongeren onder ons kunnen het zich vast nog wel herinneren. In de jaren 90 was er uit het niets op een kanaal een raar geluid te horen. Een soort digitaal geluid maar wat het nu precies was was voor velen een raadsel. Tegenwoordig zou je het even opzoeken op het internet. Maar destijds was er nog geen interpret jongens en meisjes. Hoe hebben we het allemaal overleefd. 🙂 Telefoonnummers opzoeken in het telefoonboek en shoppen dan moest je naar de winkel. Of je hoorde jaarlijks een plof op de deurmat en de dikke Wehkamp gids was weer bezorgt. Maar zoals gewoonlijk dwaal ik weer een beetje af van het onderwerp. 🙂 O ja “de Vonst ” krant was er ook nog……… 🙂

Nee het digitale signaal was eigenlijk een manier waarop je met een computer en transceiver kan of kon communiceren. Jaja het was een soort voorloper van het internet. En op zich werkte het systeem wel leuk, want je kon chatten met elkaar via de pc. Alleen kon het soms even duren voordat je berichtje bij jou tegen station en de rest van de meelezers arriveerde. En soms zat er ook nog iemand doorheen te roepen, en werd het bericht opnieuw verzonden.

Het systeem was ooit bedoeld voor de radio amateurs, maar wat zij konden werd op de 27mc ook gedaan. Of iedereen er echt blij me was vraag ik me af. Want het kanaal was niet meer te gebruiken om te moduleren. Want het was een herrie om packet te horen…..

Ook kwamen er een soort info computers on-air. Ze noemde dit een BBS, (bulletin board system) waar je een bericht voor iemand kon achterlaten of informatie kon ophalen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar je had wel een computer nodig en een packet modem. En natuurlijk een 27mc setje. Ik herinner me mijn eerste computer nog heel goed. Een 2ehandsje want een nieuwe was nog zeeeeeer prijzig. Het was deze:

Een echte massieve IBM 80286

Met een monochroom scherm kleur groen. Hardeschijf van 30 MB en een floppydrive van 5 1/4 en een degelijk toetsenbord met klik klak knoppen. Je kon er iemand mee nock-out slaan zo zwaar en stevig.

De harde schijf was handig want de computer start dan vanzelf op in DOS. En anders moest je opstarten met een floppy en daarna het schijfje wisselen. En de snelheid was bij de mijne schakelbaar van 8 naar 16 MHz, reete snel dus… 🙂

Aan de binnenkant van de monitor had ik aluminiumfolie geplakt want door de straling van dit ding had ik veel storing op mijn 27mc setje. Je kan niet alles hebben uiteraard. Het modem kon je zelf maken of kopen bij een handige harry. De aansluiting van het modem zat op de printerpoort of de seriële poort. Je had een speciale programma’s en daarmee kon je op kanaal 24 je gang gaan. En snel dat het allemaal ging niet dus. Maar het was wel grappig om eens te proberen.

Tegenwoordig zijn er nog steeds 27mcers die packet hebben draaien. En met condities worden er zelfs verbindingen gemaakt over de landsgrenzen. Dus mocht je op kanaal 24 een raar geluidje oppikken. Dan weet je ook weer wat het is.

Delen is aardig...