Repeaters

Overal kom je ze tegen en staan ze in Nederland en er buiten, repeaters. Ze zorgen ervoor dat je met relatief weinig vermogen de repeaters kunt openen en op deze manier je bereik van je zender kunt vergroten. Zeker in de amateur wereld word er gretig gebruik van gemaakt. En als je mobiel bent bijv. met een porto of set-up in de auto een groter bereik hebt.

Een repeater heeft een ingang en een uitgang. De ingang is de frequentie waar je connectie mee maakt en de uitgang is de frequentie waar je dan op ontvangen word. De ingang dient vaak te worden geopend met een sub-toon. En op de meeste UHF en VHF sets zit deze optie. Tevens schakelt je zendontvanger tussen deze 2 frequenties. Zenden (TX) is 144.9… en luisteren (RX) doe je op frequentie 145…. Op deze manier kun je met een ander station communiceren en kan het zijn dat je het station anders niet kunt bereiken.

De repeaters staan vaak op hoge posities, en hoogte is nu eenmaal winst. En zeker op VHF en UHF omdat op deze banden de antennes elkaar dienen te zien. Vandaar dat je met een portofoon normaal gesproken niet zover komt. Ook zijn er repeaters die met elkaar verbonden zijn over het internet. Word er 1 actief dan zend de andere dit zelfde signaal ook uit. En op deze manier maak je dan een groot netwerk waarop uit diverse delen van het land kan worden gewerkt met stations. En natuurlijk is dit leuk omdat er dan altijd wel iemand stand-by is om antwoord te geven.

Ook binnen de amateur wereld gaan ze met de tijd mee en zien we ook steeds meer digitale repeaters. Deze maken dan gebruik van een digitaal netwerk. Zoals D-star of Fusion, de signalen worden dan digitaal verstuurd vanaf de zendontvanger en er is ook autorisatie nodig om op deze netwerken te mogen gebruiken. En met een normale scanner of ontvanger zijn deze signaal niet meer te beluisteren. Maar met de komt van software defined radio is dit weer wel te doen. Maar het word niet gebruikt zodat mensen niet mogen horen wat er gezegd word maar om de kwaliteit van de audio en de functionaliteit te vergroten.

Ook op de 27mc hebben we een repaeater netwerk (WRLP) tegenwoordig. En staan er op diverse locaties in Nederland zendontvangers die het bereik van jou station vergroten.

Via onderstaande link kan je een overzicht downloaden wat er op dit moment actief is.

Delen is aardig...