SSB en het magische knopje

SSB of te wel de single sideband modulatie is een mooie uitvinding. Maar het valt ons op dat er veel stations niet exact weten hoe de modulatiesoort exact werkt. En er wordt vaak geroepen dat je naast de frequentie staat of iets dergelijks. Een paar kc naast de frequentie is op FM bijna niet merkbaar. Maar op USB (upper side band ) of LSB (lower side band) merk je vaak op dat een station klinkt als Kermit de kikker of James Brown. Nee laat de schroevendraaier aub in de gereedschapskist zitten. En lees de gebruiksaanwijzing van de set eens door…….

Tegenwoordig zijn veel transceivers uitgerust met een frequentie uitlezing, En ook al zegt je uitlezing dat jij precies op de frequentie staat dan is dat niet altijd waar. In de wereld van massaproductie gaat er wel eens iets mis of is de kritische norm die nodig zou zijn wel eens een ondergeschoven kindje.

Vooral op SSB is dit goed merkbaar en kunnen stations niet als zich zelf klinken…Maar daar is een oplossing voor…

Op veel setjes zit een knopje met de naam clarifier . Met dit knopje draai je de ontvangst frequentie van jou setje op de “iets” afwijkende van je tegen station. Met je uitzendfrequentie gebeurd er uiteraard niets, en op deze manier kan jou tegen station zijn set afregelen op jou frequentie. Het zou ideaal zijn om beide exact op de frequentie uit te zenden maar zoals eerder aangegeven dat is vaak niet het geval. Want warmte of kou kan je setje een beetje beïnvloeden. Zeker bij mobiel gebruik in de auto of vrachtauto…..jaja ook in je bootje. 🙂

Bij dit setje zit de clarifier links bovenin en staat er – en + bij.

Dus mensen draai eens aan de knopjes van je setje. Ze zitten er niet voor niets op en je hebt er ook voor betaald dus waarom niet gebruiken? Laat u niet gek maken als iemand dus zegt u staat er naast !!! Maar leg deze persoon uit dat er ook op zijn radio vast wel ergens een clarifier knopje zit.

Delen is aardig...