Storing heeft een deel van onze hobby onder druk gezet. In de vroegere jaren toen de CB band nog illegaal was zaten er veel amateurs op de AM. In deze tijd stonden op elk huis nog een antennemast voor televisieontvangst. En was het al snel mogelijk dat je storing veroorzaakte op de tv van de buren. Tegenwoordig zijn de radio’s en antennes een stuk beter en kijken we televisie via de kabel of internet. Dus dat er nog storing optreed bij je geliefde buren is erg klein.

Vroeger was een antenne niet raar, de daken stonden er vol mee.

Nu is het verhaal omgedraaid en storen je buren onbewust jou ontvangst. Want tegenwoordig hebben we Wifi, powerplug adapters en nog meer draadloze apparaten die communiceren met een zender. Dit maakt van de 11 meter één grote prullenbak van dit eens zo geliefde bandje. Geratel, gekraak, rare draaggolven het verpest enigszins het plezier. Want een lokaal praatje wordt veelal niet meer mogelijk door de storing. Eigenlijk jammer want veel stations zijn daarom gestopt met de hobby of zitten nu op de 70cm (LPD). En begrijpelijk natuurlijk want je wil graag je ding blijven doen. Op de 70cm is het rustig en vrijwel geen storing maar met een portofoon kom je geen 20 km ver helaas dus wat moet je dan?

De instanties de frequenties controleren doen er helaas niets aan en gebruiken de 11 meterband als vuilnisbak voor allerlei toepassingen. Met als gevolg storing en ellende. In de jaren tachtig was er een vergunning nodig voor de zendmachtiging, dit kost 35 ouderwetse guldens. Later is dit gestopt en kon je zonder machtiging gebruik maken van de 11 meter. Met als gevolg dat er niks word gedaan om de storing te minimaliseren. En dit is op het hele HF spectrum het geval, Ook de zend Amateurs die een licentie hebben voor andere banden klagen steen en been over HF.

Bedrijven zoals KPN geven massaal powerplug adapters weg aan hun klanten. En in het prille begin zonder filtering, het drama was niet te overzien. Nu zijn de nieuwe adapters wel voorzien van storing filters maar helaas niet voor de 11 meter. En waarom niet eigenlijk? Om de CBers weg te jagen, of om misschien het hele HF verkeer te stoppen. Niemand die het weet.

Gelukkig zijn er condities

Doordat er nu weer sterke condities zijn is de storing te overleven. Want vanuit de andere landen word er ook gewerkt op de 11 meterband en zijn de signalen zo sterk dat het lijkt of dat ze onder je antenne staan :). En dat maakt een hoop goed voor de 11 meter Amateurs die het gewoon leuk vinden om onafhankelijk te zijn van het internet.

Dus dames en heren blijf luisteren op de frequenties en maak een praatje. Maar doe het wel verantwoord en zorg ervoor dat we niet in een kwaad daglicht worden gezet. Maar als een trots groepje gebruikers die een hobby hebben. Want vissen of voetballen is niet te vergelijken met deze hobby. Maar ieder zijn ding…

Storing door internet powerline adapters… Gek wordt je ervan…

Delen is aardig...