Als beginnend 11 meter zendprofessional krijg je al snel te maken met de SWR. Om op de 11 meter te kunnen zenden heb je een swr meter nodig. Sommige radio’s hebben een meter ingebouwd en zijn zelfs beveiligd tegen een te hoge SWR. Want je wilt voorkomen dat je de eindtransistor van je zender stuk maakt. Want deze valt nooit onder de garantie van de fabrikant.

SWR staat voor standing wave radio of in het Hollands de staande golf verhouding. Je antenne moet geschikt zijn voor een bestaande band waar je op uitzend. Dit geld voor alle antennes, en deze zijn dan ook aan te passen. De stelregel is hoe kleiner de antenne hoe hoger in frequentie. Op de 70cm (LPD) worden kleinere antennes gebruikt dan bijv. op de 11 meter. Sommige antennes zijn al vanaf de fabriek afgesteld en kunnen wel of niet worden aangepast.

Kruisnaald meter

Wat heb je nodig?

Om je SWR af te stellen heb je een meter nodig. Ook als er in je zender een meter zit adviseren we toch een externe meter. Deze meter dient geschikt te zijn voor de Frequentie waar je de SWR wilt afstellen. Dus let daar op bij de aanschaf. Meters zijn er diversen uitvoeringen en je kan het zo duur maken als je wil. Een standaard meter kost een paar tientjes en voldoet prima. Ook heb je een tussenkabel nodig tussen de meter en de radio. Dit kabeltje heeft aan 2 kanten een mannelijke PL plug ( PL 259 ). Deze kan je kant en klaar kopen of zelf maken.

Pl 259 tussenkabel

Om te beginnen sluit je de radio aan met het kabeltje op de meter en je antennekabel gaat in de meter. Zet je radio op laag vermogen als dit kan en zet je radio op 27.205 of kanaal 20. En druk je mike in en je ziet dat de meter uitslaat. Op de meter zit een schakelaar en deze zet je op forward en draai nu met de stelknop de naald zo in dat je meter aan het einde van de schaalverdeling staat. Let op dat je dit snel doet want je weet niet of je SWR goed staat dus kans op beschadiging van de eindtransistor kan optreden. Als je naald van de meter op het einde staat zet dan de schakelaar op reflected en controleer de swr.

swr check

De bedoeling is dat je op de meter een zo laag mogelijke uitslag krijgt. Hoe lager hoe beter, mocht je naald in het rood staan dan dien je uit te zoeken of je antenne te lang is of te kort. Zet je radio op kanaal 40 en doe het afregelen van de meter opnieuw. Mocht daar je SWR beter zijn dan is je antenne te kort en dien je deze langer te maken. Als je de radio op kanaal 1 zet en hij is daar wel goed dan is je antenne te lang en dien je deze korter te maken. Hoe dat werkt schilt per antenne dus kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing van je antenne.

Ook de omgeving van je antenne kan van invloed zijn. Te dicht bij bomen of metaal beïnvloed de SWR. Dus voor een mobiele setup zeer belangrijk. Want je antenne staat een stuk lager dan de basis antenne.

Uiteraard is de coaxkabel ook een factor in een juiste SWR. Gebruik 50 ohm kabel en geen 70 ohm kabel want dit geeft ook een negatieve SWR.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op.

Delen is aardig...