SWR meters

Een belangrijk meetinstrument voor de radioamateur is een swr meter. Een te hoge swr is niet goed voor je set die je gebruikt en tevens wil je ook graag weten wat voor vermogen er uit je radio komt.

In het land van de swr meters is er een hoop te verkrijgen. En ondanks dat er in veel radio’s in derelijk meet en controle systeem aanwezig is adviseren we je toch om een losse meter te gebruiken. De meter geeft je ten alle tijden informatie over je swr en output power. En gaat er iets mis dan zie je dat immers gelijk terug op je meter.

Er zijn in de markt vele uitvoeringen verkrijgbaar van een simpele meter van 20 euro tot wel 1000 euro. Van een enkele meter, een kruisnaaldmeter en ook volledig digitaal. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste meter aan te schaffen. Het draait allemaal om de Frequenties waar je gebruikt van maakt. Alleen voor de CB of misschien ook voor de 2 meter of 70cm of hoger. Dus dit is het belangrijkste om naar te kijken bij aanschaf.

Een simpel metertje is een bijv. een meter van KPO puur een swr meter dus niet voorzien van een power output meter.

Op zich een prima compact metertje voor de beginner of voor de auto of boot. De KPO swr 430 heeft tevens een powermeter. Beide hebben een bereik van 26.MHz – 29MHz.


Wil je een betere en nauwkeurige meter dan is misschien Diamond een beter keus voor je. Prijzen beginnen vanaf z’n 80 euro afhankelijk van het bereik. Een meter met ingebouwde verlichting en een bereik van 1.8 -200 Mhz. en leverbaar in diverse varianten en aansluitingen. Ook met N connectoren dus let op bij de aanschaf. De Hf radio’s gebruiken de bekende PL plug en hoe hoger de frequentie hoe groter de kans is dat er N connectoren worden gebruikt.

SX-200

Een kruisnaaldmeter heeft als voordeel dat je zowel de power en de swr ziet zonder om te moeten schakelen. Een merk als Daiwa heeft een mooi aanbod van betaalbare meters.

CN-501H Freq. Range 1.8 t/m 200 Mhz 15/150/1500W

Maar heeft dit merk een uitgebreide keuze. Kijk eens rond op de digitale snelweg en verbaas je over wat er allemaal te koop is.


Wil je een nog luxere meter dan is misschien een digitale meter iets voor jou. Het ziet er gelikt uit en is super nauwkeurig. Bijv. de LPA 100A… digitaal is mooi om te zien en geeft duidelijke informatie over de swr en output power.

TelePost LP-100 A + LPC-1

Maar er is zo veel keuze en verschil in kwaliteit en het is altijd goed om advies in te winnen bij de verkooppunten. En onthoud: meten is weten….

Delen is aardig...