The U.S.A and CB Radio

Dat er in de landen om ons heen ook nog veel activiteit plaats vind op de 27mc is niet gek uiteraard. Misschien dat daar de hobby nog wat verder gaat dan in Nederland. Want ons land is nu eenmaal dik bevolkt en vol met regeltjes en natuurlijk zijn deze nodig, maar een aanvraag bij de gemeentes voor een antenne mastje in je tuin wordt al snel afgewezen. Want het past niet in het landschap is het argument. Gelukkig kun je nog wel een antenne tegen je gevel schroeven en daar is dan weinig aan te doen door de autoriteiten.

In de landen om ons heen zijn er ook regeltjes uiteraard maar daar gaat het vaak allemaal wat soepeler. En gelukkig maar want anders zag het er slecht uit voor de liefhebbers. 🙁

Ook in de Verenigde Staten van Amerika loopt de 27mc terug in populariteit maar door het aantal bewoners is er meer te horen dan bij ons. Net als in Nederland zijn er nog steeds veel truckers die actief zijn en regelmatig een babbeltje maken met elkaar. Ook wanneer er een Smokey ( agent ) rapport word gevraagd is er veel commentaar. te horen. En werkt het als een soort Flitsmeister en geven de chauffeurs door waren ze er 1tje spotten. Natuurlijk hebben de truckers tegenwoordig ook een GSM en vast ook wel een App maar de oude garde houd meer van de ouderwetse manier.

Veilig en vertrouwd

Ik las een stukje in een tijdschrift, daarin werden truckers gevraagd of ze nog veel gebruikt maakte van de CB. En het antwoord was volmondig Yes sir. We waarschuwen elkaar over de radio bij files, smokeys, en nog meer narigheden. Ook bij nood of pech helpen we elkaar. En via de CB gaat dat makkelijker als via de GSM, want je moet wel iemand in de buurt hebben. De afstanden in ons land zijn nogal groot weet u. ;). Waarom denkt u dat een automobilist vraagt aan ons wat er gebeurd is als we in de file staat?

Powerrr

Dat in de USA vermogen of watts er toe doen blijkt uit de levendige handel van CB radio’s met een vermogen tot wel 60 of 70 watt. En als dat niet genoeg is dan is er vast wel iemand die je daar mee kan helpen. Zo volg ik al een tijdje een YouTube kanaal van mr. BBI of te wel Box Builder Idaho. Deze meneer is ongelooflijk kundig wat betreft het repareren en bouwen van lineairs. En dan niet van die kleine dingetjes maar je moet soms met zijn tweeën zijn om ze te dragen. Voedingskabels die net zo dik zijn als je duim of dikker zijn nodig omdat de kachel 700 tot 800 amperes nodig heeft om te werken. Hieronder een filmpje over een linear met 48 transistoren. En met gemak 8 Kilowatt opwekt 🙂 .

Delen is aardig...