Truckers check regelmatig je antenne en de SWR

We horen ze vaak op de frequentie, de stoere mannen en vrouwen die met hun vrachtwagen er voor zorgen dat we onze boodschappen en andere allerlei goederen mogen ontvangen. Vaak valt op dat de heren en dames een praatje maken als ze achter elkaar aan rijden. Maar wanneer ze ieder een andere kant opgaan ze elkaar snel niet meer horen. Op zich jammer maar het heeft vaak een reden…..

De plaats van de antenne is vaak slecht en dat heeft natuurlijk te maken met de hoogte van de vrachtauto. Want al snel tikt je antenne tegen een viaduct of een ander obstakel. De antenne wordt vaak heel schuin geplaatst op de cabine wat de ontvangst en het zendbereik niet ten goede komt helaas. Maar misschien nog erger dat je SWR van de antenne slecht is met alle gevolgen van dien.

Er zullen ook best wat chauffeurs zijn die niet eens weten wat de SWR van de antenne is. En daardoor sneuvelen er ook veel cb setjes voortijdig. Want een slechte aanpassing van de antenne zorgt er immers voor dat je eindtransistor te warm wordt en de geest geeft. En dan kom je de straat niet meer uit en is het uitgangsvermogen van je radio bijna 0.

Dus heren en dames controleer regelmatig de SWR van uw antenne. En check de antenne op eventuele schade. Er zijn veel antennes in de handel verkrijgbaar die tegen een stootje kunnen. De antenne kan op diverse plaatsen gemonteerd worden en zelfs op je buitenspiegels. Maar de moderne truck hebben tegenwoordig geen buitenspiegels meer dus dat wordt in de toekomst een dingetje. Maar je hebt dan wel meer ruimte om een antenne ipv de spiegel te monteren. 🙂

Hoe je de SWR van je CB antenne afstelt is hier te lezen. Het is niet zo moeilijk om te doen, je hebt alleen een SWR meter en een tussen kabel nodig. Deze zijn voor een paar tientjes te koop bij de detailhandel.

En roep eens een keer op kanaal 40 misschien hoor je wel een lid van onze club retour komen. Veilige kilometers toegewenst en hou hem tussen de lijntjes….

Delen is aardig...