Veel antennes gesneuveld door storm Eunice

Wat een weertje in Nederland maar ook in de rest van Europa gaan we gebukt onder de wind die met veel kracht menig boom en antenne heeft doen sneuvelen. En inmiddels doet storm Franklin zijn intrede. Het een feestje maar niet heus.

Wie op dit moment luistert op op de diverse banden hoort veel hobbyisten praten over de antennes die door de wind zijn gesneuveld. En voor je hobby heb je die dingen nou eenmaal nodig. En het is ontzettend balen als je schade hebt want het kost altijd weer geld. Je kan natuurlijk altijd even bij je verzekering informeren of je er voor verzekerd bent. Maar met afschrijving en een eigen risico kom je vaak bedrogen uit.

Je kan er weinig tegen doen. Elke keer je antenne naar beneden halen als het gaat stormen is ook z’n dingetje. Een lierbare mast is in sommige gevallen een mooie uitkomst maar een vergunning krijgen om een mast te plaatsen is vaak wel een dingetje in een woonwijk. Buren zitten vaak niet te wachten op dit soort aparte dingen. 🙂

Mooooooi

De kwaliteit van antennes holt ook achteruit, het aluminium wordt steeds dunner. En de bevestigingsmaterialen worden er ook niet beter op. Vaak moet je het e.e.a. aanpassen om de antenne net even wat steviger te maken. Ook de gasifier antennes zijn niet meer zaligmakend, zeker als ze wat ouder worden dan is de kans op breken een stuk groter.

Imax 2000 de hoek om…SWR bleef wel goed 😁

Vooral de windstoten zijn vaak funest voor je antennes. Als fabrikanten aangeven wat de maximale windbelasting is van de antenne is dit vaak getest in een windtunnel. En niet met extreme windstoten van 11 beaufort of meer. Wel helpt een buigzame antennepijp onder je antenne, zodat niet alle kracht alleen op je antenne terecht komt. En wat buigt dat breekt niet zo snel ( hopen we ).

Aluminium is zeer flexibel
Delen is aardig...