Veilig op weg

Ook weer wat stof om over na te denken. Want hoelang mogen we in Nederland nog een microfoon in de hand hebben tijdens onze rit in de auto of vrachtwagen?. Het staat al langer ter discussie natuurlijk en bij de mobiele telefoon is het Artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (Rvv) bepaalt dat het de bestuurder verboden is tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Het enkele feit dat bij een controle wordt geconstateerd dat een bestuurder tijdens het rijden zijn mobiele telefoon vasthoudt, is voldoende om de bestuurder te bestraffen. Een boete die niet goedkoop is en op dit moment je €340,00 kost. En daar heb je een leuk 27mc setje voor. :).

In Nederland is het verboden om een apparaat zoals een tablet of GSM als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig in de hand te hebben maar tegenwoordig ook op je scootmobiel of fiets. Een microfoon is (nog) niet verboden omdat dit een accessoire is om te kunnen praten en geen apparaat. Het is toegestaan om een 27mc zender te gebruiken tijdens het rijden. Of het slim is om te doen in het drukke verkeer dat is natuurlijk vraag 2. Want met drukte op de weg heb je toch je aandacht nodig. Natuurlijk telefoneren we nog steeds vanuit de auto of fiets want er bestaat ook nog zoiets als handsfree bellen. Maar voor velen jongeren is communiceren vocaal lastig lijkt het en gebruikt vooral deze groep de gsm om te communiceren met tekst. Tekst waar je als oudere geen snars van begrijpt. Het is een taal op zich. 🙂 efw8ten..

En in Nederland zijn we redelijk creatief ook met regeltjes. Zo zien we in het verkeer nog steeds mensen die hun GSM apparaat in een houder hebben zitten en op deze manier vrolijk door whatsappen. En geloof ons maar dat er bij een ongeluk als eerste naar je gsm wordt gekeken en vooral naar de tijd van een verzonden bericht.

Maar om even terug te komen op de 27mc. Je kunt voor je setje ook een handsfree kit kopen. Iets wat in de toekomst waarschijnlijk toch verplicht zal worden. Er zijn al diverse aanbieders die dit soort kitjes maken. Vaak zit er een schakelaar tussen die je op een makkelijke plaats kan zetten. Of een voetschakelaar is ook nog een idee. Zeker als je een automaat hebt… Een losse microfoon aan de zonneklep en zo kan je veilig een praatje maken zonder je handen de hele tijd van je stuurwiel te hoeven houden.

Handsfree sets 27mc

De setjes zijn niet goedkoop en de prijzen liggen rond de 100 euro. Maar zeg nou eerlijk, beter 100 euro dan een ongeluk. Denk er eens over na als je vaak je set in de auto gebruikt. Het is zeker de investering waard.

Delen is aardig...