Verticaal of horizontaal

De antenne is een belangrijk onderdeel van je 11 meter hobby. Of het nu om een basis of een mobiele antenne gaat de keuze is enorm. Ook de vorm, de lengte en de frequentie zijn belangrijk. Maar er is nog een belangrijke factor voor uw antenne, is deze horizontaal of verticaal gepolariseerd. Een mobiele antenne wordt bijna altijd verticaal gebruikt want het is immers een spriet die de lucht insteekt en voorzien is van een spoel aan de onderzijde.

Deze spoel is noodzakelijk om de antenne in resonantie te krijgen. Anders zou u immers een antenne met een halve golf ongeveer 5.50 meter lang zijn. En u heeft dan toch wel een probleempje met de viaducten op de wegen. De spoel en de coax zorgen voor een verkortingsfactor zodat de spriet aanzienlijk korter is. En de SWR toch netjes binnen de perken blijft. Ook in de mobiele antennes zijn er verschillende lengtes te verkrijgen. Zo is de Wilson 5000 maar liefst 1.75 meter lang. En is te gebruiken tussen de 26 en 30 MHz. Kijk je dan naar zijn kleine broertje de Wilson Little Wil deze is een stuk kleiner en heeft een lengte die maar 98 cm is. En is bruikbaar tussen de 26 en 28 MHz tevens is de lengte van de coax kabel korter. En de praktijk leert dat je deze kabels niet altijd ongestraft korter of langer mag maken.

Een horizontale antenne is ook niet echt een optie op uw voertuig. Deze antennes zijn veelal richtingsgevoelig en maakt het lastig als u in tegengestelde richting van uw tegenstation rijd :).

Wij hebben eigenlijk nog nooit een richtantenne op een auto gezien. Maar we kwamen dit plaatje tegen dus het kan dus wel….

Maar even terug naar de basis….

Een verticale antenne word het meeste gebruikt. Het is een antenne die niet echt opvalt en fier in de lucht steekt. Natuurlijk zijn er altijd buitenbeentjes en deze zie je echt wel staan. Een Antron 99 is een antenne die gemaakt is van glasfiber en is wit van kleur. En is nog steeds 1 van de meest verkochte antennes. Maar koop je een antenne met radialen dan ziet het er al een beetje anders uit.

Voor een lokaal praatje is een verticale antenne prima. En ook beter te gebruiken dan een horizontale antenne. Want deze is immers richtingsgevoelig en dient gericht te worden op uw tegenstation voor de beste ontvangst. En bent u met meerdere stations in gesprek dan blijft u draaien als ze niet in de zelfde hoek zitten. Ook is er nog een belangrijk verschil, op korte afstanden werkt verticaal op een horizontale niet geweldig. Door de verschillende polarisatie van de antennes geeft dit op korte afstand een aanzienlijk verlies in ontvangst. Horizontaal op Horizontaal werkt dan weer wel goed. mits de beide antennes op elkaar gericht staan.

Voordelen van een horizontale antenne

Horizontaal ontvangen en zenden heeft een paar belangrijke kenmerken. De ontvangst is rustiger dan op een verticale antenne. U kunt wegdraaien van een storingsbron. Met een antenne die bestaat uit meerdere elementen wordt de antenne dover op de zijkanten en achterkant. U ontvangt of zend dan in de richting waar u de antenne naar toe draait. Een richtantenne bestaat uit een director, straler en een reflector. Het kortste deel is de voorzijde van de antenne en het langste deel de achterzijde. Er zijn ook 2 elements antennes en dan is de straler de voorzijde. Je hebt wel een rotor nodig als je een richtantenne op je dak plaatst want deze moet immers kunnen draaien.

Maco M103C 3

Hier zie je een voorbeeld van een richtantenne. Deze is op dit moment gemonteerd voor verticaal gebruik. Hij is in het verlengde gemonteerd op de pijp. En is nu ook voor een lokaal gesprek te gebruiken :). Maar in de meeste gevallen word hij gedraaid zodat hij plat boven op de pijp ligt. Dan is het een horizontale antenne en uitermate geschikt om een dx verbinding mee te maken.

Het middelste deel is de straler, deze is voorzien van een gammamatch en op dit gedeelte zit ook je coax kabel gemonteerd, Met dit deel stel je tevens de SWR in van de antenne. Door de gammamach in te schuiven of te verlengen. Het ziet er raar uit z’n pijpje naast je straler maar het werkt.

Maco Y-Quad switchable polarity antenne

Er zijn ook richtantennes die je zowel verticaal als horizontaal kan gebruiken. De antenne die je hier ziet afgebeeld heeft deze mogelijkheid. Er gaan dan ook 2 coaxkabels naar toe. 1 kabel om hem horizontaal te gebruiken en 1 voor verticaal gebruik.

Dus wil je maar 1 antenne maar wel makkelijk kunnen switchen dan is dit misschien een optie.

Een richtantenne zorgt zeker bij condities voor een goede ontvangst van het land waar je antenne naar toe gericht staat. Maar je hebt nog steeds condities nodig om een verbinding over de landsgrenzen te maken. Maar heb je bijv. een station uit Noorwegen en Spanje zit ook te roepen dan kan je de antenne richting het noorden draaien en ben je het zuiden voor een deel kwijt of worden deze signalen een stuk zwakker. Wel is het zo dat zelfs met zeer sterke condities de signalen door de achterzijde van je antenne doorbreken. Wees daar wel op berekend uiteraard.

Met een verticale antenne ontvang je rondom en kun je niet specifiek een station of land boven alle signalen uithalen. Tip: Ken je iemand met een richtantenne? Ga er eens luisteren en neem desnoods als het mag je eigen setje mee. En ervaar de wereld verticaal en horizontaal.

Delen is aardig...