Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Vraag jij je ook wel eens af waarmee we bezig zijn? Heeft onze hobby met geluk of met veel geld te maken. In de loop der tijd heb jij vast al een behoorlijk geldbedrag geïnvesteerd in je hobby. En daar is niks mis mee uiteraard maar heeft het je ook iets gebracht…….

Natuurlijk willen we allemaal het beste van het beste, antennes , radio’s en dikke coax en liefst ook nog vergulde pluggen. Maar heeft dat je uiteindelijk ook wat opgeleverd? En was het de investering wel waard.

De kick blijft voor de meeste van ons om zover mogelijk te komen met ons signaal. En afhankelijk van je locatie en antenne situatie heeft dit een grote invloed van je bereik. En zeker als je lokaal een babbeltje maakt en de stations wat verder uit de buurt van je zitten dan is de hoogte van je antenne een belangrijke factor. En je kunt zoals sommige uitzonderingen met een kilowatt gaan zitten werken maar daar ga je niet meer door horen. Want als jou tegenstation jou wel hoort maar jij hem of haar niet dan heb je er geen ….. aan.

Om over de landgrenzen verbindingen te maken heb je nu eenmaal condities nodig. Want zonder deze optie wordt het een dingetje en stil op de radio met stations uit andere landen. Je hebt echt geen dure radio of veel power nodig als het 11 meter bandje openstaat. Hoe zou je anders kunnen verklaren dat je vanuit de auto met 12 watt SSB en een stukje staal op je dak een station uit bijv. noord Amerika kan werken. Precies dat, want condities transporteren jou signaal naar de andere kant van de wereld. En zonder deze kun je met 5 kilowatt gaan zitten maar dan kom je nergens. Draait het dan toch ook om geluk? Net op het juiste moment aan de knoppen draaien als de propagatie toeneemt. Ik persoonlijk denk van wel. Dus de tip die ik de beginnende dxer wil meegeven is. Laat je niet gek maken en ook met een simpele setup kun je een leuke verbinding maken.

Blijf aan de knopjes draaien en luister aandachtig op de 11 meter, ook jij kan geluk hebben en met 4 watt een aardig eindje komen.

Delen is aardig...